Uppsåt är en tredelad gestaltning på temat demokrati och transparens för det nya stadshuset i Uppsala som invigdes 2022. ”Anslag” är 24 citat kring humanistiska värderingar och förutsättningar för demokrati. Citaten är placerade runt om en cylinder som försörjer stadshuset med frisk luft. Den estetiska formen är kylskåps-poesi. Ord kan ges en ordningsföljd och skapa mening påminner om demokratins skörhet; lätt att rasera, mödosamt att bygga upp igen. ”Avtryck” är sju skor i gjuten aluminium ställda på en sittkant av granit, med graverad text ”…..måste pröva att gå i dina skor”. En förutsättning för demokrati är ju förmågan att känna empati för den andre. ”Hembygd”, inspirerad av Hanna Arendts tankar om tillhörighet och kulturens betydelse. Det är ett porträtt av Uppsala kommun, placerad vid det publika kaféet. Materialet är bemålad aluminium med infrastrukturen och de fjorton största orterna i virkat jutegarn. Bilden gestaltar samhällets rhizom med skola, vård och omsorg, flödet av välfärd som byggs av våra gemensamma krafter som håller demokratin vid liv.

Uppsåt is a three-part art-work in Uppsala Town Hall on the theme democracy and transparency. “Anslag” is a collection of 24 quotes, in the form of refrigerator poetry, about human rights and values. “Avtryck”, seven shoes and text engraved: ”…..try to walk in your shoes” – a universal metaphor for human empathy. “Hembygd”, inspired by Hanna Arendt´s text, is a portray of Uppsala with the rhizomatic network of all efforts that make our society, our welfare and democracy.

Artikel i VK Kultur: https://www.vk.se/2022-10-01/konsten-att-skapa-ett-verk-om-demokrati-i-en-brutal-tid

Annons

Uppsåt, 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s