SomKropp.okMarieMarlene 3 teckning och textil 26 x 36 cm

SomKropp är en utställning som lyfter flickors utsatthet i historisk tid och knyter berättelsen till #metoo-upproret och barnkonventionen. Flickan Marie van Gothem, fattig och undernärd, stod modell för skulpturen Den lilla dansösen fjorton år av Edgar Degas. Hon var anställd vid Paris-operan kring 1880, som då var ett populärt häng för dåtidens pedofiler/ kulturprofiler. Hon utsattes för sexuella övergrepp innan hon fyllt femton och slutade sitt liv på gatan i prostitution liksom många av hennes medsystrar. SomKropp, som vill korrigera historien, visas i Umeå Konsthall  7 september – 3 november 2019, i Gävle Konstcentrum 23 november – 26 januari 2020 och i Luleå Konsthall 7 mars – 3 maj 2020.

AsABody is an exhibition that want to problematize young girls exposure to sexual abuse in historical time related to the #metoo-rebellion and the Convention of the Rights of the Child. Marie Genviève van Gothem, poor and malnourished, was the model for the famous sculpture Little dancer aged fourteen by Edgar Degas. She was a dancer at the Paris Opera in 1880, where wealthy men and pedophiles were hanging around in the dance studios. Sexual predators, Germaine Greer calls these men; hunting young girls; a popular motive for impressionist artists. Marie was raped before she was fifteen and became a prostitute, still supporting her family.

Flyktlinjer, liten

Flyktlinjer nära

Flyktlinjer installation m tretton tyllkjolar och text ur barnkonventionen samt ur Lalehs låtar 300 x 700 cm

IMG_3858

Marie och Marlene . aluminium, klänningar av textil m broderi. 2 x 220 x 70 cm

IMG_3862

IMG_3856

Värn klänningar till Marie och Marlene, aluminium m måleri, olja och tempera. Klänningarna kan monteras som kläder på klippdockor. 2 x 100 x 53 cm

IMG_3844, beskurenIMG_3848

Besittning Installation med sex objekt. Metall, en sektor av en sfär, bemålad med tempera. Det sjätte objektet med virkat rhizom och text – alla de mentala förmågor vi var och en har besittningsrätt till förutom våra kroppar. 6 objekt diameter 46 cm x 8 cm

Hölje, beskuren

Hölje triptyk, assemblage, broderi. 3 ramade bilder, 72 x 48 cm

krets.beskurenJPG

Krets gamla fotoramar, foto och sömnad, text my body, mon corps, min kropp. 30 x 20 cmdialogmöte

dialog närb 2

dialog, närb 1

Dialogmöte diptyk som behandlar icke-dialogen mellan tingsrättens dom och flickans utsagor i ett mål gällande gruppvåldtäkt i Umeå två cirkulära bilder av aluminium tempera och text, diameter 90 cm

Somkropp, 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s